Word donateur

    Openingstijden

  • Maandag Gesloten
  • Dinsdag 09:00 - 18:00
  • Woensdag 09:00 - 18:00
  • Donderdag 09:00 - 18:00
  • Vrijdag 09:00 - 18:00
  • Zaterdag 08:30 - 14:30
  • Zondag Gesloten

De voorbereidingen: wortels en uien van eigen bodem

Sinds enkele jaren worden op de Eng naast mais, winterrogge en luzerne ook verschillende soorten groenten door boer Pieter Kuijer verbouwd. Dit doet hij op een stuk akker die hij de Engtuin noemt. Het zaaiseizoen is onlangs weer begonnen. Het zaad voor ui, wortel en meiraapjes zit alweer in de grond. En ook de tuinbonen en de erwten zijn ‘gezet’. Zolang er nachtvorst is, moeten sla, venkel en andere kwetsbare soorten nog even wachten. Alleen groentes die het goed op zandgrond doen worden geteeld. Om vruchtbare grond te garanderen wordt het zand met stalmest van eigen koeien verrijkt. De boer wordt bij het moestuinwerk geholpen door een groep vrijwilligers. Voor het grootste deel zijn dit mensen die zelf ook groenteklant bij de boer zijn. Op de Eng wordt gewerkt volgens ‘aandeelhouderschap’: Klanten betalen een vast bedrag voor dertig weken groente die iedere zaterdag kan worden opgehaald bij molen De Windhond op de Eng. Ook elders in Soest zijn zulke initiatieven onder andere bij de biologisch dynamische boerderij Het Derde Erf aan de Birkstraat en De Coöperij aan de Insingerstraat en de herenboeren op de Willemshoeve. Het past helemaal in de trend om meer lokaal voedsel te eten. 

Nieuwsoverzicht